De extreem lage rente op de Europese obligatiemarkten bekoort ook erotiekbedrijf Beate Uhse. Plus het IMF is weer bezorgd over hoge huizenprijzen, maar in Nederland valt het dit keer mee. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beurs.
1.De obligatiemarkt in de eurozone is ‘heet’, en inmiddels zo gewild aan het worden dat de Duitse erotiekketen Beate Uhse overweegt een obligatielening uit te geven, nu de rentes op obligatieleningen van meer risicovolle bedrijven weinig verwijderd zijn van de bodemniveaus van vóór de crisis van 2008. Menig belegger vraagt zich dan ook verbijsterd af waar het wel niet heen moet de markt, als elk bedrijf met een beetje polsslag met gemak zijn op de beurs kan lenen.
2. Er was gisteren overnamespeculatie rond het Brits-Nederlandse voedings- en levendmiddelenconcern Unilever. De Daily Mail meldde dat een groep private equity firma’s van een syndicaat een zak geld van 36 miljard pond zou hebben gekregen om een flinke prooi te verschalken. En die prooi zou Unilever zijn. Volgens de berichtgeving zou de bedoeling zijn met een overnamebod van 40 pond per aandeel het concern in handen te krijgen en vervolgens in stukken op te splitsen.
3. Oliedienstverlener SBM Offshore mag niet meedingen naar twee opdrachten van zijn belangrijkste klant, de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras. Vanwege het onderzoek naar vermeende corruptie door SBM in Brazilië houdt Petrobras de boot af.
4.Vroegah, in de goeie oude tijd voor de crisis, stond het IMF ook wel bekend als It’s Mostly Fiscal. Het advies van het IMF aan regeringen (al dan niet in nood) kwam op het volgende neer: ga bezuinigen en voer hervormingen door: privatiseer staatseigendommen en flexbiliseer de arbeidsmarkt – een eufemisme voor het makkelijker ontslaan van werknemers. Laissez faire dus: de overheid trekt zich terug en de vrije markt – de private sector – zorgt er voor dat alles helemaal goed komt.
De crisis heeft het IMF echter aan het denken gezet. En het IMF is tot de slotsom gekomen dat het allemaal wat genuanceerder ligt. De vrije markt – als die überhaupt ergens ter wereld bestaat – is misschien helemaal niet altijd zo efficiënt. Een vrijemarkteconomie kan heel stabiel groeien, maar die stabiliteit kan juist de bron zijn van instabiliteit. Huishoudens en bedrijven lenen steeds meer in de veronderstelling dat de economie stabiel blijft. Maar dan dringt op een gegeven moment het besef door dat balansen van huishoudens en bedrijven hierdoor te zwak zijn, begint iedereen tegelijk schulden af te lossen en crasht de economie. En daarom struint het IMF tegenwoordig markten af om te kijken of er sprake is van zeepbellen en te hoge private schulden.
5.In dit licht moet het rapport van het IMF over huizenmarkten in de westerse wereld worden gezien. Veel huizenmarkten zijn aan het herstellen, en het IMF vraagt zich of dit gerechtvaardigd is en of er sprake is van onder- of overwaardering van huizenmarkten. De maatstaf die het IMF hanteert is de verhouding tussen huizenprijzen en inkomens en tussen huizenprijzen en huren.
En het IMF merkt op dat de huizenmarkten in Australië, België, Canada, Noorwegen en Zweden volgens beide maatstaven fors overgewaardeerd zijn. In Nederland zijn huizenprijzen ten opzichte van inkomens met meer dan 20 procent overgewaardeerd ten opzichte van het historische gemiddelde. Het feit dat de inkomens van huishoudens sinds 2010 in reële termen zijn gedaald, is hier debet aan. Maar ten opzichte van het niveau van huren is er niet langer sprake van overwaardering, met dank aan de hypotheekrenteaftrek en huurverhogingen.
6. Maar huiseigenaren: u kunt echt rustig gaan slapen. De VVD wil namelijk geen verdere verlaging van de loan-to-value ratio (LTV, het bedrag dat u in verhouding tot de koopprijs van de bank mag lenen). De Commissie Wijffels heeft een maximum LTV van 80 procent voorgesteld, en dat is fors lager dan de LTV van maximaal 100 procent die vanaf 2018 zal gaan gelden. Een lagere LTV zou betekenen dat kopers op de huizenmarkt flink minder kunnen lenen. En u raadt het al, dat zal de vraagkant op de huizenmarkt geen goed doen, en de huizenprijzen dus ook niet.
7.Christian Noyer, de topman van de Franse centrale bank en ECB-bestuurslid, heeft uitgehaald naar de VS omdat Amerikaanse autoriteiten de bank BNP Paribas te hard zouden aanpakken voor het zaken doen met schurkenstaten. Amerikaanse autoriteiten schermen met een boete van 10 miljard dollar en het verbieden van het afhandelen van transacties in dollars, wat een zware klap voor de Franse grootbank zou zijn. Volgens Noyer zal de affaire zijn sporen nalaten en kan het er voor zorgen dat internationale transacties minder zullen worden afgehandeld in dollars, de reservevaluta van de wereld.
8.De overnamecarrousel rond het Franse conglomeraat Alstom gaat door. Het begon allemaal in april met het bod van het Amerikaanse General Electric op de strategische energiedivisie van Alstom, wat bij de Fransen natuurlijk niet in goede aarde viel. Een white knight kwam naar voren in de vorm van het Duitse Siemens, dat een stokje moet steken voor de snode Angelsaksische overnameplannen.
Ondertussen werd er ook nog geschermd met een staatsbelang in Alstom. Gisteren meldde persbureau Bloomberg News dat Siemens samen met het Japanse Mitsubishi een overname van de energietak van Alstom beraamt. En vanochtend kondigde de topman van het eveneens Japanse Hitachi aan zich te wil aansluiten bij Siemens en Mitsubishi. Wordt vervolgd.
9.Handelaren hebben het vizier vandaag gericht op de Amerikaanse detailhandelsverkopen, die om 14:30 naar buiten komen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg News rekenen op een sterke toename van 0,6 procent in mei ten opzichte van april. Dit cijfer is erg belangrijk, want de detailhandelsverkopen in april waren zwak. En een sterk cijfer is daarom noodzakelijk wil de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal voldoen aan de verwachtingen van Wall Street, dat rekent op zo'n 3,5 procent groei.
10.Vanwege de zware weging van de Amerikaanse macrocijfers doen Europese beurzen het vanochtend rustig aan en noteren de meeste indexen dicht bij het lagere slot van woensdag. Beleggers besloten gisteren winst te nemen na de door ECB-president Draghi ontketende rally. Ook Wall Street en Azië eindigden hierdoor in het rood.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl